Oergraan uit Haarlemmermeerpolder wordt prachtbier

HAARLEM/NIEUW VENNEP Na 3 jaar van voorbereiding wordt vrijdag 1 november in de Jopenkerk in Haarlem het eerste glas bier, gemaakt uit een oergraan uit de Haarlemmermeerpolder, aan het grote publiek gepresenteerd.

foto Pieter Bijlsma

Vanaf de jaren ‘80 ontstonden er nieuwe brouwerijen die zich toelegde op speciaalbier. Zo ook in Haarlem met Jopen Brouwerij, die na 15 jaar van brouwen bij collega’s, in 2010 weer een eigen brouwerij deed herrijzen, en dat wel in de Jacobskerk in het Raaks gebied.

De volgende stap was nu ook weer eigen granen te gaan gebruiken. Er werd daartoe niet teruggegrepen op alleen gerst (en haver) maar ook op het oergraan emmer, een graan dat al door de Egyptenaren voor onze jaartelling werd benut voor het bierbrouwen. Ook onze eerste landbouwers verbouwden dit oergraan in onze contreien.

In 2010 werd dit graan, de voorloper van onze tarwe, weer voor het eerst in ons land uitgezaaid. Op de velden van Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep is de emmer geteeld. Na 3 jaar van vermeerderen van 80 kg naar ruim 10.000 kg is het nu eindelijk zo ver dat er mede dankzij de Stichting Bio-Di-Vers ook weer bier van gebrouwen kan worden. De coöperatie Agro Nova van Haarlemmermeerboeren in Nieuw-Vennep toonde zich gaarne bereid een experiment, bijna 2000 jaar na de laatste boeren, aan te gaan.

Het brouwproces kon dan eindelijk op 30 augustus beginnen en nu is er dus een prachtbier.  Het Emmerbier heeft de naam “Jopen HRLMMR & Meer” meegekregen en heeft enige gelijkenis met Weizenbier, maar dan iets voller van smaak. Het bier is ongefilterd blond en bevat 5% alcohol. Het unieke brouwsel is compleet op 33cl flessen afgevuld.

Bron: http://www.jopen.nl/oergraan-uit-haarlemmermeerpolder-wordt-prachtbier/?age-verified=6166775288