Palm Hop Select

Palm-Hop-Select

Op 1 september dwalen we allemaal af richting Steenhuffel. De Belgische brouwerij Palm – die daar tevens gevestigd is – organiseert daar haar eerste publieke hopoogst. 

Heb je geen flauw idee van wat hopoogst is? Geen probleem! Ik moet toegeven dat ik – ondanks mijn twintigjarige bestaan als inwoner van het land der bieren – ook niet wist wat het inhield. Daarom deed ik snel wat research. Volgens mijn getrouwe vriend Wikipedia is hop een plant waarvan de vruchtkegels kunnen worden gebruikt als conserveer- en smaakmiddel bij de bereiding van bier. Zo, nu dat duidelijk is kunnen we wel begrijpen waarom die publieke hopoogst zo’n groots evenement zal worden.

Voor het eerst mogen jij en ik, zelf gaan meewerken aan het bereiden van dat lekkere pintje dat we binnenkort met onze vrienden (of gezellig alleen in onze woonkamer) opdrinken. Per serie van 20 plukkers kan je je een halfuurtje uitleven op het hopveld van enkele are groot. Palm zal er bovendien eigenhandig voor zorgen dat de plukkers later ook getuige kunnen zijn van het brouwproces en het afgewerkte bier kunnen proeven.

Daarnaast houdt de Palm-hop-pluk veel meer in dan alleen maar planten plukken. Ook de mensen die minder geïnteresseerd zijn in het hele bier-gebeuren zullen er een geweldige dag kunnen beleven. Rondom het hopveld zullen traditionele Highland Games plaatsvinden. Hoe ik ze mij herinner uit mijn jeugd, is dit altijd dolle pret! Schotse rokjes, kogelslingeren en met boomstammen gooien, wie vindt dit niet leuk?

Wat we nog terugvinden op het programma zijn een wandeling en diverse fietstochten. Van een kids tour van 28 km tot een honderd kilometer lange route voor gevorderden. Als sportieveling zal je je hier zeker thuis voelen, zolang je maar voor 10 uur bent ingeschreven. Daarnaast biedt Palm de streekproducenten en createurs de kans om hun producten aan te prijzen en te verkopen in het teken van ‘lekkers van bij ons’. Eens snuisteren langs deze kraampjes lijkt me een absolute must want, Steenhuffel en omstreken hebben duidelijk wat in hun mars.

En dan ten slotte mijn persoonlijke favoriet: als afsluiter een optreden van Cookies And Cream. Commerciële liedjes gecoverd door een band van zes enthousiaste jongemannen, die maar één doel voor ogen hebben: het publiek laten dansen! Met deze fantastische band kan deze eerste PALM-HOP-pluk volgens mij niet anders dan goed aflopen.

Marieke Nackaerts